Неділя, 19.05.2024, 15:56
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна | | Реєстрація | Вхід
                       


Ресурсний центр громад

Веселівського
району

Меню сайту

Наше опитування
Оцініть наш сайт
Всього відповідей: 41

Календар
«  Березень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Архів записів

Друзі сайту
  • Управління економіки Веселівської райдержадміністрації
  • Місцевий розвиток орієнтований на громаду
  • Веселівські відомості
  • Новини Веселівського району

  • Головна » 2013 » Березень » 14

    Ось нарешті і до наших домівок повернулась весна з її приємним ненав’язливим теплом та вічним пробудженням. Тож о цій порі року найбільшу активність переживають і наші громади. Не дивно, що саме навесні були створені більшість із нині діючих громадських організацій. Тепло на вулиці породжує тепло в душі, а звідти іде взаємоповага до оточуючих, жага спільної діяльності на благо собі та своїм односельчанам.

             Тогорічні успіхи громад непоміченими не лишились. Протягом усього 2012 року активність та наполегливість наших громад неодноразово визнавалась і на території району, і далеко за його межами. Нас хвалили координатори програм та проектів, в яких приймали участь наші територіальні громадські організації, на районному, обласному, і навіть всеукраїнському рівнях. Все це спонукало громади не зупинятись на досягнутому, а продовжувати рух вперед. Тим паче, що основні «вектори» нашого руху були накреслені ще рік тому.

             Одним із пріоритетних напрямків діяльності громадських організацій Веселівщини залишається участь у Проекті Європейського Союзу та Програми розвитку ООН (ПРООН) «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду-ІІ» (далі – МРГ-ІІ). Наразі залишаються нереалізованими ще дві із чотирьох проектних пропозицій, заявлених ще на 2012 рік. Це громади сіл Чкалове та Запоріжжя завершують впровадження своїх громадських ініціатив щодо реконструкції системи водогону, зокрема - заміну обладнання на артсвердловинах, які внаслідок вимушених затримок у роботі проектантів довелось перекласти на перше півріччя 2013 року. Наразі усі необхідні документи від імені громадських організацій, сільських та районної рад, районної адміністрації надані до відповідних органів контролю від Проекту ЄС/ПРООН. Громади отримали схвалення ідей проектних пропозицій. Зараз очікуємо підтвердження самої проектної пропозиції від міжнародних менеджерів та спеціалістів Проекту щоби розпочати ремонтні роботи.

    Хотілося б відмітити, що громади сіл Таврія та Корніївка, які повністю закінчили свої проекти по заміні вікон у місцевих школах на металопластикові влітку минулого року, починаючи із січня місяця готують уже другі проектні пропозиції. Тепер завдяки підтримці ЄС/ПРООН, грошова частка якого для цих громад збільшилась з 2 600 до 20 000 доларів, буде замінено систему опалення для Корніївської і Таврійської шкіл на теплоакумуляційні обігрівачі. Такі обігрівачі нині є надзвичайно популярними для використання у навчальних закладах України. Адже такий прилад, нагріваючись, споживає електроенергію вночі, коли для закладів освіти вона іде за зниженими тарифами, а віддає тепло назовні вдень. Наразі обидві ідеї були підтримані столичним керівництвом МРГ-ІІ. Найближчим часом громади визначатимуть собі проектантів Усі пропозиції щодо відбору проектантів, підрядників та змін у громадських ідеях обов’язково будуть обговорені та затвердженні більшістю голосів присутніх на загальних зборах громадських організацій «Берегиня-2012» та «Моє село Корніївка». Жителів даних території запрошуватимуть через оголошення в приміщеннях школи та сільської ради, а також через депутатський корпус Корніївської та Таврійської сільських рад.

    Реалізація подібних проектів із використанням енергоефективних технологій привертає увагу світових країн уже давно. Тому громадські ініціативи за напрямками енергоефективності підтримуються Проектом МРГ-ІІ як пріоритетні. Однак належне оформлення таких проектних пропозицій вимагає від громади затрати і часу, і сил. В таких випадках просто необхідними стають проведення заходів з енергозбереження – утеплення стін та покрівлі будівлі, заміна вікон та дверей, хоча би частково та проведення процедури енергоаудиту (визначення потужностей існуючих мереж на об’єкті, розрахунки від впровадження інноваційної технології конкретно для об’єкту тощо). Остання процедура має багато нюансів. І більшість експертів МРГ-ІІ при розгляді проектних пропозицій звертатимуть увагу саме на неї.

    Щоби передбачити майбутні помилки громадських організацій та враховуючи досвід попередніх учасників Проекту МРГ-ІІ у сфері енергоефективності нашими координаторами було організовано тренінг «Реалізація мікропроектів громад в рамках компоненту з енергоефективності. Впровадження інноваційних енергоефективних технологій», що відбувся у вівторок, 12 березня 2013 року у м. Запоріжжя. Від району у складі делегації були присутні голови громадських організацій та голови сільських рад 4-х громад-учасниць МРГ-ІІ: сіл Таврія, Корніївка, Чкалове та Запоріжжя, а також директори КЗ «Таврійська ЗОШ» та «Корніївська ЗОШ», ДКНЗ «Вербиченька» села Чкалове, та представники районного ресурсного центру. Під час тренінгу громади отримували роз’яснення щодо особливостей складання проектних пропозицій по напрямку енергоефективності, мали нагоду поспілкуватись з експертами та координаторами, з колегами від інших районів. Очікується, що протягом березня-квітня під час загальних зборів громадських організацій громади ще раз обговорять деякі невирішені питання своїх проектних пропозицій з урахуванням отриманих в ході тренінгу рекомендацій. І тільки тоді розпочнуться приготування до написання остаточних варіантів проектних пропозицій. Затвердження відбуватиметься за уже старою схемою: затвердження на рівні району через Форум місцевого розвитку, передача обласним координаторам, фахівцям у Києві, а потім міжнародним менеджерам.

    Тренінги щодо організації надання своєчасної та в повній мірі достовірної методичної допомоги громадським організаціям, які беруть участь в Проекті МРГ-ІІ відвідують і представники районного ресурсного центру. Цього року це були навчання для координатора ресурсного центру, які проходили з 27 лютого по 1 березня у м. Луганськ і стосувались вирішення фінансових питань діяльності громадських організацій. Районний ресурсний центр і досі чекає громади, громадські організації яких або іще не створені, або мають проблеми з державною реєстрацією, або в силу якихось об’єктивних і суб’єктивних причин не можуть перейти до належного функціонування даних громадських інституцій.

    Голова та активістка громадської організації «Моє село Корніївка» Олена Миколаївна Шкрум та Ліна Іванівна Шевченко, а також скарбник Таврійської громадської організації «Берегиня-2012» Тетяна Миколаївна Гнатко відвідали навчання від Інституту політичної освіти, що проходили 18 січня 2013 року у м. Дніпропетровськ. Більшість питань були присвячені налагодженню співпраці між громадськими організаціями та органами місцевого самоврядування по системі «Прозора рада».

    Тож отримавши належну підготовку, ми готові до нових звершень у сфері впровадження громадських ініціатив!

    Хотілось би акцентувати увагу і на тому, що наші громади не обмежуються участю у Проекті ЄС/ПРООН. Ми також подаємо пропозиції до Всеукраїнського конкурсу проектів і програм розвитку місцевого самоврядування. Подача заявок триває до 15 березня 2013 року. Наразі відомо, що цього року на розгляд конкурсної комісії від району подано 3 заявки: два проекти від селищної ради та один від районної ради. Проекти спрямовані на покращення побутових умов проживання населення селища та налагодження системи використання відновлювальних джерел енергії. Сподіваємось на успіх наших громад на цьогорічному етапі Конкурсу. Готові у разі потреби надавати будь-яку необхідну допомогу у реалізації, а майбутньому і у написанні конкурсних заявок органам місцевого самоврядування у межах наших повноважень. Ми відкриті для діалогу та співпраці також з усіма фізичними та юридичними особами району. Чекаємо пропозицій!

    Хочеться висловити особливі слова подяки та підтримки усім громадським головам за наполегливу та самовіддану працю на благо громад. Ми скористаємось можливістю згадати внесок Харитонюк Марини Анатоліївни, яка на жаль, із сімейних обставин була змушена залишити пост голови громадської організації «Моє село Корніївка». Саме за її лідерства Корніївська громадська організація набула вигляду належно оформленої та юридично закріпленої організації. Сподіваємось, що Марина Анатоліївна не покине цю благородну справу і надалі прийматиме активну участь у роботі громадської організації як активіст, а можливо і член функціональної групи. Питання газифікації села Корніївка, якими тепер змушена займатись її наступниця - Шкрум Олена Миколаївна, неабияк виснажують наших громадських голів, адже лягли на плечі саме громадських організацій. Окрім Олени Миколаївни цей важкий тягар відчувають на собі голови громадських організацій з с. Менчикури – Хойняк Олексій Олексійович та Чкаловський громадський голова - Скалкін Анатолій Миколайович, який окрім питань участі громади у Проекті МРГ-ІІ, газифікації села, іще курирує деякі організаційні питання щодо розміщення на території села групи волонтерів з Європейського Союзу, та безліч інших питань. Актив громадської організації та представники сільської ради намагаються не полишати свого громадського голову наодинці, всіляко підтримують усі його починання.

    Не можемо не порадіти і успіхам нашого активіста – Ємця Івана Івановича. Його організаторський талант та вроджена працьовитість наразі знайшли застосування на музичному поприщі. Нині Іван Іванович успішно керує районним чоловічим вокальним ансамблем. Перемогам нашого співвітчизника ми радіємо як своїм. Упевнені, що переїзд до райцентру не залишить його байдужим до проблем своєї малої Батьківщини – села Чкалове. Він залишатиметься у складі активу громадської організації «Довгий Під» іще дуже довгий час.

    Не залишились наші громади осторонь і проведення на території району Всеукраїнської громадської акції «Зробимо Україну чистою! 2013». Дана акція є повністю громадською ініціативою, виключає втручання будь-яких політичних партій та течій. Від районної влади - лише їхнє погодження на проведення акції безпосередньо на території. Щоби зайвий раз не відволікати громадських голів та дати можливість розвиватись нашій молоді ми залучили до акції представників наших територіальних громад, які перебувають у складі районної молодіжної ради. Ми вже отримали згоду представників Таврійської, Широківської, Чкаловської та Запорізької сільських рад. Розраховуємо на позитивну відповідь наших юних колег з інших сільських рад, а також від цілого корпусу представників райцентру. Нам цікаво спробувати свої сили у проекті, де в ролі і виконавців і координаторів виступають лише громади. Насправді ми ще ніколи не були підзвітні самі собі і не мали змоги реалізовувати екологічні проекти.

    Запрошуємо усіх бажаючих до співпраці з нами. Протягом березня-квітня запрошуємо жителів району на загальні збори громад, присвячені «дням народження» громадських організацій сіл Чкалове, Таврія, Запоріжжя, Корніївка. Напрямки нашої діяльності на весну 2013 року ми щойно описали.

    Іще раз вітаємо всіх жителів Веселівщини з весною та 90-річчям утворення району. Ми пишаємося своїм походженням та користаємось будь-якою нагодою зробити життя наших співвітчизників легшим та цікавішим.

    Переглядів: 431 | Додав: vg2012 | Дата: 14.03.2013 | Коментарі (0)


    Copyright RZGVR © 2024