Неділя, 19.05.2024, 17:33
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна | | Реєстрація | Вхід
                       


Ресурсний центр громад

Веселівського
району

Меню сайту

Наше опитування
Оцініть наш сайт
Всього відповідей: 41

Календар
«  Грудень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Архів записів

Друзі сайту
  • Управління економіки Веселівської райдержадміністрації
  • Місцевий розвиток орієнтований на громаду
  • Веселівські відомості
  • Новини Веселівського району

  • Головна » 2012 » Грудень » 29 » ЗВІТ про роботу ресурсного центру громад Веселівського району за 2012 рік
    12:39
    ЗВІТ про роботу ресурсного центру громад Веселівського району за 2012 рік

       

    21.02.2012 року підписано угоду про партнерство між Веселівською районною державною адміністрацією, районною радою та Програмою Розвитку Організації Об'єднаних Націй. 01.03.2012 року рішенням районної ради №5 затверджено району цільову Програму «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду - II» в якій передбачено співфінансування мікропроектів громад з районного бюджету в розмірі 217,910 тис.грн.

    Для участі у Проекті «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду - II» визначено чотири території: с. Запоріжжя, с. Корніївка, с. Таврія та с. Чкалове. На сьогоднішній день по всіх територіях проведено процедуру реєстрації громадських організацій, а саме: проведено установчі збори; затверджено статут; визначено склад керівних органів: секретаря, скарбника, голови громадської організації, активу громади; проведена легалізація юридичної особи; відкриті рахунки в банках; затверджено пріоритетні напрями розвитку населених пунктів.

    Основні напрямки, на які громади планують зосередили свої зусилля у 2012 році, це: вирішення питань водопостачання та освітлення сіл, капітальний ремонт шкіл, дитячих садків. На 2012 рік визначені такі пріоритети:

    - в селах Корніївка і Таврія - для поліпшення умов навчання учнів планується заміна вікон на енергозберігаючі в загальноосвітніх навчальних закладах;

    - в селах Запоріжжя та Чкалове - з метою підвищення якості життя населення реконструкція систем водопостачання з впровадженням частотних перетворювачів.

    Для виконання запланованих робіт керівниками громадських організацій було замовлено проектно-кошторисну документацію, виконавцем якої виступили: по водопостачанню - державний регіональний проектно-вишукувальний інститут «Запорождіпроводгосп», по встановленню вікон - ПП «Лисенко».

    Відповідно до розпорядження голови райдержадміністрації від 05.04.2012 № 99 створено ресурсний центр громад Веселівського району, де громадам, керівникам підприємств і організацій надається методологічна допомога в підготовці проектів. Діє сайт ресурсного центру (www.vesgr.at.ua), де висвітлюється проведена робота з даного питання.

    Для самоорганізації та соціальної активізації громад, розроблення та впровадження   громадських   ініціатив   на   території   району,   координації діяльності виконавців Проекту створено районну координаційну раду форуму місцевого розвитку, склад і положення якої затверджено розпорядженням голови райдержадміністрації від 24.05.2012 №119.

     

    І. Організаційно-управлінська діяльність

                Ресурсний центр громад Веселівського району створений з метою створення умов для реалізації принципів сталого розвитку в районі,  активному залученню усіх верств населення, представників установ, організацій і бізнес-структур до процесу управління, активного діалогу з органами місцевої влади, виробленню прозорих і ефективних механізмів планування та залучення ресурсів на місцевому рівні.

                Діяльність РРЦГ забезпечують дві посадові одиниці: координатор ресурсного центру громад Веселівського району – начальник управління економіки РДА Волкова Світлана Юріївна та спеціаліст з моніторингу та поширення інформації і досвіду в реалізації проектів ПРООН – методист РЦНТ Лісіцина Діана Віталіївна. До роботи РРЦГ залучені також спеціалісти управління економіки РДА.

    Основною сферою діяльності РРЦГ у 2012 році стало надання  методичної допомоги та організація діяльності організацій територіальних громад Таврійської, Менчикурівської, Чкаловської, Запорізької, Корніївської та Калинівської сільських рад. За підтримки ресурсного центру протягом звітного року оформлено діяльність громадських організацій «Берегиня-2012» у с. Таврія та «Родина» у с. Веселому Таврійської сільської ради, «Менчикури» у с. Менчикури однойменної сільської ради; засновано, але ще офіційно не затверджено громадську організацію у селі Калинівка.

    Протягом року представниками РРЦГ проводилась робота з поповнення банку нормативно-правового забезпечення з питань місцевого розвитку за участю громад, визначено пріоритетні напрямки діяльності ресурсного центру на 2012-2013 рр., розроблено Положення «Про ресурсний центр громад Веселівського району». Проводились соціологічні опитування керівників, активістів та членів громадських організацій з метою виявлення проблем розвитку території та діяльності ГО. Здійснювався постійний моніторинг у формі самооцінювання громади.

    Проводились консультації та здійснювалась розробка методичних рекомендацій для керівників ОГ щодо підготовки проекту ОГ  з метою участі у конкурсах. Загалом на протязі року розроблено 6 та втілено життя 2 проекти ОГ, загальною сумою 186 889 грн. Прийнято участь у 4 конкурсах: Проекту ЄС/ПРООН - 4, Міжнародного фонду «Відродженння» - 1, Всеукраїнського конкурсу проектів та програм місцевого самоврядування - 4.

    Розпочато підготовчий етап до фундаментальних дослідження діяльності ОГ на території Веселівського району. У пресі висвітлено історію оформлення територіальної громади села Чкалове.

    Також, наприкінці року було розширено мережу ресурсних центрів району. У жовтні 2012 року було прийнято рішення про оформлення ресурсного центру громад в с. Чкалове в межах діяльності громадської організації «Довгий Під».

     

    ІІ. Просвітницько-освітня діяльність

    Протягом року представниками РРЦГ вчасно надавалась інформація про конкурси міжнародних та всеукраїнських фондів. Разом з координаторами Проекту ЄС/ПРООН по Запорізькій області Олександром Рябим та Геннадієм Устимовим щоквартально проводились теоретичні семінари та практичні заняття для керівників громад та активів ОГ з питань нормативно-правового забезпечення реєстрації та діяльності ОГ, визначення пріоритетної проблеми громади, підготовки та впровадження мікропроекту.

    Видано один примірник буклету «Голос громади» від 15.09.2012

    У квітні представниками райдержадміністрації та територіями-учасниками проекту здійснювалося вивчення досвіду, який мають громади Пологівського та Гуляйпільського районів, відвідали районні ресурсні центри.

    Організовано відвідання громадами семінару «Стандарт NTA 8080, як механізм реалізації державно-приватного партнерства. Досвід впровадження голландських проектів в Україні» 12.09.2012 р. у виставковому центрі «Козак-палац» та семінару  «Перспективи проведення Всеукраїнського конкурсу проектів та програм розвитку місцевого самоврядування ат особливості його проведення у 2013 році» 17.12.2012 року в залі ЗОДА.

     

    ІІІ.  Робота з громадськими організаціями, державними структурами,ВНЗ

    Протягом року представниками РРЦГ надавалась методична допомога ОГ у підготовці матеріалів до участі у форумі місцевого розвитку. Організовувались форуми місцевого розвитку.

    Надавалась методична допомога у відборі фондів та розробці мікро проектних пропозицій організацій громад. Проведено акції по залученню донорів для ОГ. Здійснювався спільно з організаціями громад громадський аудит. Проведено анкетування та спільне оцінювання громад с. Чкалове, Таврія, Запоріжжя та Корніївка.

    Розпочато налагодження співпраці з ВНЗ – Таврійським Державним Агротехнологічним Університетом щодо організації навчання голови та  активу  РЦГ, керівників проектів. Налагоджено співпрацю з виконавчими комітетами та сільськими радами з питань організації навчальних заходів та впровадження проектів для Таврійської, Чкаловської, Запорізької, Корніївської та Менчикурівської сільських рад.

    Здійснено 20 робочих візитів з метою вивчення проблем діяльності ОГ. Надавалась методична допомога в організації та бралась участь у зборах ОГ. У квітні 2012 року проводилась виїзна зустріч з переймання досвіду участі у Проекті ЄС/ПРООН.

     

    ІV. Робота зі ЗМІ та в мережі «Інтернет»

                Цього року було започатковане щоквартальне видання вісника організацій громад району – «Голос громади». Видано 2 номери вісника. Організовано висвітлення діяльності районного ресурсного центру громад та організацій громад району у районній газеті «Колос» та на веб-порталах району: «Веселівські відомості» та «Веселівські новини». Було розроблено сайт районного ресурсного центру громад – www.vesgr.at.ua та відповідні сторінки в соціальних мережах - Фейсбук, ВКонтакте, Однокласники та інших. Висвітлювалась діяльність РЦГ на сайті управління економіки РДА.

    З початку року проведено роботу з громадами сіл Запоріжжя, Калинівка, Корніївка, Матвіївка, Таврія, Чкалове, Зелений Гай щодо участі у Проекті ЄС/ПРООН. Результати проведеної роботи опубліковано в районній газеті «Колос». Зокрема,

    08.02.2012 за № 11 (8334) надруковано статтю «За підтримки Проекту ЄС/ПРООН запорізькі громади продовжують реалізовувати свої ініціативи»,

    11.02.2012 за № 12 (8335) - «Жителі району можуть взяти участь у цікавому проекті»,

    25.02.2012 за № 16 (8339) - «Договір про співпрацю підписано»,

    14.03.2012 за № 21 (8344) - «Ми даємо гроші активним громадам»;

    06.06.2012 – «Щодо реалізації у Веселівському районі Проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток ,орієнтований на громади - ІІ»;

    25.07.2012 за №57 (8380) – Території долучаються до участі у Проекті «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду-ІІ»;

    26.09.2012 за №75 (8398) – «Чкаловській громаді 200 років»;

    10.11.2012 за №88 (8411) – «Ми наближаємось до мети» - ГО «Довгий Під» (с. Чкалове);

    08.12.2012 за №96 (8419) – «З Днем місцевого самоврядування»;

    15.12.2012 за №98 (8421) – «Засідання форуму місцевого розвитку з реалізації проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток орієнтований на громаду-ІІ».


    Переглядів: 437 | Додав: vg2012 | Рейтинг: 0.0/0
    Всього коментарів: 0
    Ім`я *:
    Email *:
    Код *:

    Copyright RZGVR © 2024